Versteend drijfhout aangevallen door scheepsworm

0
Versteend drijfhout van 120 miljoen jaar oud gevonden in Australië. Mooi gekleurd door scheepsworm gaten.
Lees meer
Sorteer op:
Geen producten gevonden...

Peanut wood is een bijzondere gefossiliseerde steen. 120 miljoen jaar geleden stonden er conifeer achtige bomen langs het water op de plaats waar nu West-Australië ligt. Regelmatig kwamen er stukken hout in het water terecht die naar de oceaan gevoerd werden. Dit drijfhout werd door de larve van schelpdieren opgemerkt en aangevallen.

Probleem voor schepen

Deze larven aten hun weg door het drijfhout. Eeuwen geleden was deze larve die bij ons bekend staat onder de naam ‘scheepsworm’ een groot probleem voor onze houten schepen, die vaak honderden gaatjes boorden tijdens een zeereis. Ook het drijfhout werd volledig doorboord, tot het punt dat het drijfvermogen zo laag was dat het overgebleven stuk hout naar de bodem zakte.

Pinda hout

Hier werden de gaatje opgevuld door een lichte substantie. Daarna werd het houd door verschillende lagen modder en zand bedenkt waardoor het fossilisatieproces op gang kwam. Het uiteindelijke resterende hout versteende in een bruine kleur, terwijl de geboorde gaatjes licht van kleur bleven. Vandaar ook de naam ‘Peanut wood’ ofwel pinda hout.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »