
Bot van de uitgestorven Holenbeer
Mooi bot van de holenbeer. Deze beer was 3 keer zo zwaar als de huidige bruine beer en leefde in het pleistoceen. Ongeveer 24.000 jaar geleden stierf de soort uit.
- Verzending op 29 september
- Echtheid gegarandeerd
- Directe import
- Heeft u nog vragen? Bekijk onze meestgestelde vragen
Leefgebied en gewicht van de holenbeer
De holenbeer (ursus speleus) was een beersoort die in het pleistoceen leefde. Ze kwamen voor in grote delen van Europa. Van Engeland tot in de Kaukasus. Ongeveer 24.000 jaar geleden stierf deze berensoort uit tijdens de laatste ijstijd. De holenbeer was maar liefst 3,5 meter als deze op zijn achterpoten stond en woog 450 kg. Dat is drie keer zo zwaar als de huidige bruine beer.
Wat at een holenbeer?
De holenbeer zag er gevaarlijk uit, maar was grotendeels een planteneter, wat te zien is aan de kiezen. Wel lijkt het er op dat de holenbeer opportunistisch kleinere dieren of insecten at. De gevaarlijk voortanden werden vooral gebruikt in gevechten met andere beren. Zoals de naam al aangeeft leefde de beren voornamelijk in holen en grotten.
Holenbeer en de eerste mensen
De eerste mensen leefden met de holenberen samen. Er is in Zwitserland zelf een grot gevonden waar schedels van holenberen tegen de muur waren opgestapeld. Dit leidt tot een theorie waarbij de holenberen wellicht aanbeden werden door de eerste mensen. Al gaan sceptici uit van een bloediger motief.
Zeolitenhöhle
Dit bot is gevonden in de Zeolitenhöhle in de Frankische Schweiz. De fossielen zijn ongeveer 35.000 jaar oud.
Artikelcode | HBB42 |
EAN | 8784765160699 |