Brahin pallasiet meteoriet uit Rusland

0
De Brahin meteoriet is een pallasiet, dit betekent dat meteoriet uit zowel ijzer als steen bestaat. Pallasieten zijn een zeldzaamheid onder meteorieten.
Lees meer
Sorteer op:
Geen producten gevonden...

Wat is een pallasiet?

De Brahin meteoriet is een pallasiet, dit betekent dat meteoriet uit zowel ijzer als steen bestaat. Onder Enorme druk is het stenen gedeelte samengeperst tot prachtige olivijnen in een nikkel/ijzer mantel. Pallasieten zijn een zeldzaamheid onder meteorieten.

Roerige geschiedenis

De eerste stukken van de Brahin pallasiet worden in 1807 gevonden. Op dat moment is het de tweede meteoriet die ooit in Rusland werd gevonden. Gezaagde stukken van de meteoriet komen in collecties, musea en universiteiten terecht. Tijdens de tweede Wereld oorlog worden er stukken door Duitse soldaten gestolen in Kiev. Ook in Minsk verdwijnen stukken van de meteoriet.

De Chernobyl Kernramp

Bij de kernramp in Chernobyl raakt ook de vindplaats van deze meteoriet besmet. De zone valt nu onder de periodieke controle zone en is slecht toegankelijk. De meteoriet is door het incident zelf niet radioactief besmet geraakt omdat deze dieper onder de grond is gevonden dan dat de besmetting is doorgedrongen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »