Gardnos impact breccia

0
Impactiet breccia is ontstaan door een meteorietinslag van 540 miljoen jaar geleden in Noorwegen.
Lees meer
Sorteer op:
Geen producten gevonden...

Meteorietinslag

Deze bijzondere breccia (Breksjestein), ook bekend als  Gardnos impact breccia, werd ongeveer 540 miljoen jaar geleden gevormd door een meteorietinslag. De meteoriet had een geschatte doorsnede van 200 tot 300 meter en sloeg de 5 km brede Gardnos krater in  Nesbyen, Hallingdal, Noorwegen.

Enorme krachten

Bij de eerste ontdekking van deze steen dacht men dat het van vulkanische oorsprong was.  In 1990 ontdekten wetenschappers het tegendeel. Door de kracht van de meteorietinslag werd het onderliggende gesteente verbrijzeld en de grond in geforceerd. Hier vulde het scheuren en kieren op waardoor de breccia kon ontstaan.

Gardnos inslagkraten

 Het gesteente bestaat uit hoekige, witachtige vlekken van granietgneis in een zwarte koolstofrijke matrix.  Gardnos is een van de meest toegankelijke inslagplaatsen ter wereld en vrij toegankelijk voor bezoekers.

Werking van Impactiet

Impactiet is een aardende steen met de vurigheid van de kosmos. Het is een goede steen voor traumaverwerking en helpt om weer veilig te landen na een zware emotionele beproeving.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »