Kristallen en hun spirituele werking

Kristallen en hun spirituele werking

Kristallen hebben al sinds de oudheid een belangrijke rol gespeeld in allerhande spirituele praktijken en rituelen. Al van de oude Egyptenaren tot de Aboriginals zijn mensen bezig met de helende en spirituele kracht van kristallen. Maar wat is dit precies? En hoe kan je kristallen gebruiken om jouw spirituele groei te bevorderen?

 

Inhoudsopgave

Wat zijn kristallen?

Kristallen zijn natuurlijke vormen van mineralen die voorkomen in de aarde. Ze worden gevormd door moleculen die zich op een specifieke manier ordenen, wat resulteert in een regelmatige structuur. Dit is wat ze hun kristallijn uiterlijk geeft. Lees hier meer onder hoe kristallen ontstaan. Er bestaan duizenden verschillende soorten kristallen, elk met hun eigen unieke eigenschappen en kenmerken.

 

Hoe werken kristallen?

Kristallen hebben allerlei verschillende werkingen, afhankelijk van het type. Sommige kristallen worden gebruikt om emoties te kalmeren en te stabiliseren, terwijl andere juist energie geven en helpen om te concentreren. Niet iedereen ervaart dit effect en er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werking ervan. Toch zijn er veel mensen die geloven dat de energie van kristallen kan worden opgepikt door het menselijk lichaam. Dit gebeurt doordat kristallen trillingen uitzenden op specifieke frequenties, die op hun beurt weer kunnen resoneren met bepaalde energieën in het menselijk lichaam. Veel kristallen zijn ook gekoppeld aan sterrenbeelden.

 

Hoe kan je kristallen gebruiken?

Er zijn allerlei manieren om kristallen te gebruiken voor spirituele doeleinden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Mediteer met een kristal in je hand of op je voorhoofd om de trilling ervan te ervaren en de concentratie te versterken.
 • Maak een kristallen grid door deze op een specifieke manier op te stellen. Dit kan helpen om de energie van de kristallen te concentreren en te versterken, en kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een specifiek doel te manifesteren of om een bepaalde emotionele staat te bevorderen.
 • Draag een kristal op je lichaam of in je zak voor een constante verbinding. Gebruik kristallen voor chakra balancing.
 • Gebruik kristallen voor balans en om de omgeving te harmoniseren. Bijvoorbeeld via de feng Sui filosofie.

 

Kristallen en de feng shui filosofie

Kristallen kunnen ook worden ook gebruikt in de feng shui filosofie. Feng shui is een oude Chinese filosofie die zich richt op het creëren van harmonie en balans in de omgeving. Kristallen kunnen worden gebruikt om de energie in een ruimte te versterken of te veranderen. Voorbeelden hiervan zijn seleniet, bergkristal, rozenkwarts en amethist. De laatste drie vormen samen tevens een gouden driehoek. Door deze kristallen te gebruiken, kun je andere kristallen opladen of de energie van een ruimte opfrissen.

 

Kristallen en de chakra's

Chakra's zijn energiecentra die zich bevinden in het menselijk lichaam, van het basischakra tot de kruinchakra. Elk chakra staat voor specifieke emoties, gedachten en levensgebieden. Het is belangrijk om deze in balans te houden om zowel gezond en in harmonie te zijn. Kristallen zijn een veelgebruikt hulpmiddel om de energie van de chakra's te balanceren en te versterken.

 

Welke chakra's zijn er?

Hier is een overzicht van de chakra's en enkele kristallen die kunnen worden gebruikt om de energie van deze chakra's te versterken:

 • Basischakra, ook wel het wortelchakra genoemd, staat voor emoties als veiligheid en vertrouwen. Kristallen die kunnen helpen om dit chakra te versterken zijn, granaat, rode jaspis, zwarte toermalijn, hematiet en robijn.
 • Sacraalchakra, ook wel het zonnevlechtchakra genoemd, staat voor emoties als seksualiteit en creativiteit. Kristallen die kunnen helpen om dit chakra te versterken zijn carneool, oranje jaspis, citrien en calciet.
 • Zonnevlechtchakra, ook wel het zonnevlechtchakra genoemd, staat voor emoties als zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Kristallen die kunnen helpen om dit chakra te versterken zijn citrien, topaas, gele calciet en tijgeroog.
 • Hartchakra staat voor emoties als liefde en mededogen. Kristallen die kunnen helpen om dit chakra te versterken zijn rozenkwarts, mosagaat, smaragd en groene calciet.
 • Keelchakra staat voor emoties als communicatie en zelfexpressie. Kristallen die kunnen helpen om dit chakra te versterken zijn lapis lazuli, blauwe aventurijn, blauwe calciet en aquamarijn.
 • Voorhoofdchakra, ook wel het derde oog genoemd, staat voor emoties als intuïtie en innerlijke wijsheid. Kristallen die kunnen helpen om dit chakra te versterken zijn amethist, labradoriet, sodaliet, saffier en fluoriet.
 • Kruinchakra staat voor emoties als spiritualiteit en verbinding met het hoger zelf. Kristallen die kunnen helpen om dit chakra te versterken zijn amethist, bergkristal, apofyliet, lepidoliet en tanzaniet.

 

Kristallen opladen

Het opladen van kristallen houdt in dat je de energie van de kristallen versterkt of opfrist. Dit kan worden gedaan door de kristallen bloot te stellen aan bepaalde trillingen of energieën, denk hierbij aan maanlicht of de energie van andere kristallen. Het doel van het opladen van kristallen is om de energie van de kristallen te versterken of bij te laden. Een veel gebruikte methode is door je kristallen in een seleniet schaaltje te plaatsen. Wij ontraden om kristallen in het zonlicht op te laden. Niet alle kristallen kunnen hier tegen en amethist zal bijvoorbeeld vervagen.

 

Kristallen reinigen

Het reinigen van kristallen houdt in dat je de energie van de kristallen reinigt als deze niet zuiver meer is. Je wilt deze eerst ontdoen van de energie om ze vervolgens op te laden. Een veel gebruikte methode is doormiddel van koud stromend water, let hier wel bij op dat niet alle kristallen tegen water kunnen. Leg in dat geval de kristallen op een ontlaad setje van hematiet en 24 uur later in een oplaadsetje van bergkristal of een seleniet schaaltje.

 

Moeten kristallen altijd gereinigd of opgeladen worden?

Het is belangrijk om te onthouden dat er geen harde regels zijn als het gaat om het opladen of reinigen van kristallen. Sommige mensen geloven dat het opladen van kristallen nodig is om hun energie te versterken, terwijl anderen aangeven dat dit niet nodig is omdat kristallen al van nature hoge trillingen hebben. Het is aan jou om te beslissen wat werkt voor jou en wat je het fijnst vindt.

 

Kristallen in sieraden

Een ander aspect van kristallen dat het vermelden waard is, is de manier waarop ze kunnen worden gebruikt voor sieraden. Kristallen zijn mooie en unieke natuurlijke materialen, en door ze te gebruiken in sieraden kun je ze bij je dragen en laten resoneren met je energie. Er bestaan talloze manieren om kristallen te verwerken in sieraden, de meest eenvoudige en zeer effectieve manier is doormiddel van een kettinghanger. Kijk hier voor een uitgebreide selectie van zilveren kettinghangers met kristallen.

 

Hoe kan je jezelf verbinden met de kristalenergie?

 • Meditatie: Door te mediteren met een kristal kun je jezelf verbinden met de trilling van het kristal en de energie die het uitstraalt. Probeer een kristal te kiezen dat je aantrekt en hou het kristal in je hand of leg het op je voorhoofd tijdens de meditatie. Voel de trilling van het kristal en laat de energie ervan door je heen stromen.
 • Kristallenbad: Een andere manier om jezelf te verbinden met de trilling van een kristal is door een kristallenbad te nemen. Hiervoor kun je een aantal kristallen in een bad met warm water leggen en je dan in het bad laten weken. Voel de trilling van de kristallen en laat de energie ervan door je heen stromen terwijl je ontspant.
 • Draag een kristal op je lijf: Door een kristal te dragen, zoals in een ketting of armband, kun je constant verbonden zijn met de trilling van het kristal. Kies een kristal dat je aantrekt en voel de trilling van het kristal terwijl je het draagt.
 • Slaap met een kristal onder je kussen: Door een kristal onder je kussen te leggen, kun je jezelf verbinden met de trilling van het kristal terwijl je slaapt. Kies een kristal dat je aantrekt en laat het kristal je helpen om te ontspannen en te rusten tijdens de slaap.

 

Hoe kan je mediteren met kristallen?

Kristallen zijn uitermate geschikt voor meditatie, volg hiervoor het volgende stappenplan:

 1. Kies een kristal: Kies een kristal dat je aantrekt en die je wilt gebruiken tijdens de meditatie.
 2. Zoek een comfortabele positie: Zoek een comfortabele positie, zoals zittend op een kussen of op een stoel, om te mediteren.
 3. Houd het kristal in je hand: Houd het kristal in je hand of leg het op je buik, je voorhoofd of je hartchakra (het gebied in het midden van je borst). Dit kan helpen om de trilling van het kristal te voelen en om je te verbinden met de energie ervan.
 4. Sluit je ogen: Sluit je ogen en adem rustig en diep in en uit. Laat al je gedachten los en focus je op het moment.
 5. Voel de trilling van het kristal: Voel de trilling van het kristal en laat de energie ervan door je heen stromen. Laat alle spanning en stress los en concentreer je op het moment.
 6. Gebruik visuele beelden: Als je moeite hebt om je te concentreren tijdens de meditatie, kan je visuele beelden gebruiken om te helpen bij het concentreren. Zo kan je bijvoorbeeld visualiseren hoe de energie van het kristal door je heen stroomt en hoe het je helpt om te ontspannen.
 7. Gebruik affirmaties: Als je moeite hebt om je te concentreren tijdens de meditatie, kun je affirmaties gebruiken om je te helpen bij het concentreren. Bijvoorbeeld, je kunt zeggen: "Ik ben ontspannen en rustig" of "Ik ben verbonden met de trilling van dit kristal".
 8. Mediteer voor zo lang als je wilt: Mediteer voor zo lang als je wilt, meestal wordt aangeraden om tussen de 10 en 20 minuten te mediteren. Wanneer je klaar bent, adem rustig in en uit en open je ogen. Neem even de tijd om terug te keren naar de werkelijkheid voordat je opstaat.

 

Waar moet ik nog rekening mee houden?

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders reageert op kristallen, dus het is soms ook experimenteren om te ontdekken wat het best bij je past. Het is ook aan te raden om je te verdiepen in de specifieke eigenschappen van verschillende kristallen, zodat je weet welke stenen het beste passen bij jou en jouw situatie. Onthoudt dat kristallen slechts een hulpmiddel zijn en dat de kracht om verandering te bewerkstelligen altijd bij jezelf ligt. Het is aan jou om de stappen te zetten om de veranderingen te realiseren die je wilt zien in je leven. Ook zijn kristallen geen vervanging voor professioneel medisch of emotioneel advies. Als je problemen hebt waar je mee worstelt, zoek dan altijd professioneel advies.

 

Samenvatting

In samenvatting zijn kristallen een krachtige manier om de emotionele, mentale en fysieke balans te herstellen en om ons te helpen ons spirituele potentieel te verwezenlijken. Door te experimenteren met verschillende kristallen en te ontdekken wat werkt voor jou, kun je deze prachtige geschenken van moeder natuur gebruiken om jouw leven te verrijken en te versterken op alle niveaus.

Belfius iDEAL Maestro Bancontact KBC MasterCard Visa Visa Electron American Express Giropay EPS PayPal
Mijn account
You are not logged in. Log in to make use of all the benefits. Or create an account now.
Taal & Valuta
Winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg
Zoeken
Search suggestions
Geen producten gevonden...