Meteorieten uit de ruimte

Meteorieten zijn stukken ruimtepuin die op aarde zijn ingeslagen. Voordat een meteoriet de aarde raakt moet hij eerst door de dampkring, dit veroorzaakt veel hitte waardoor de meeste stukken al opgebrand zijn voordat ze de aarde raken.
Lees meer

Meteorieten zijn stukken ruimtepuin die op aarde zijn ingeslagen. Voordat een meteoriet de aarde raakt moet hij eerst door de dampkring, dit veroorzaakt veel hitte waardoor de meeste stukken al opgebrand zijn voordat ze de aarde raken. Alleen het gesteente dat daadwerkelijk inslaat noemen we een meteoriet.

Welke meteorieten zijn er?

We kunnen grofweg 3 verschillende soorten meteorieten onderscheiden: ijzermeteorieten, steenmeteorieten en pallasieten (mix van steen en ijzer). Daarnaast wordt ook meteorietinslagglas vaak als meteoriet aangeduid. Deze laatste variant is echter een mix tussen aards gesteente en en buitenaards materiaal dat gefuseerd is voor de kracht van de meteorietinslag.

Wens bij een vallende ster

Als een meteoor of meteoriet door de dampkring valt laat deze een witte streep achter. Dit wordt foutief een vallende ster genoemd. Feitelijk is dit geen ster maar een stukje ruimtepuin. Er wordt vaak gezegd dat je bij dit verschijnsel een wens mag doen. Meteorieten zijn daarom, naast een geliefd verzamelobject, ook een perfect cadeau voor iemand die je iets bijzonders wilt wensen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »