Belemniet, donnerkeil en duivelsvingers

0
Belemnieten uit Limburg, Nederland. Fossiele overblijfselen van een uitgestorven inktvis. Ook bekend als donnerkeil of duivelsvingers.
Lees meer
Sorteren op:
Geen producten gevonden...

Inktvissen uit Limburg

Belemnieten waren een inktvissoort die rond de tijd van de dinosauriërs leefden. Ongeveer 70 miljoen jaar geleden kwamen ze veel voor in de ondiepe krijt zee van de huidige provincie Limburg in Nederland. De Maashagedis of mosasaurus stond in deze zee aan het hoofd van de voedselketen.

Actieve jager

De belemniet behoorde tot de koppotigen en is een uitgestorven subklasse van de Coleoidea. Opvallend aan het dier was het rechte staartstuk dat het rostrum wordt genoemd. Het is dit onderdeel dat we vandaag de dag terug vinden als belemniet. Het diende naar alle waarschijnlijkheid als stabilisator bij het jagen. De tentakels van de belemniet hadden geen zuignappen maar weerhaakjes. Hiermee ging hij actief op jacht naar zijn prooi.

Donnerkeil en duivelsvingers

De belemnieten worden al sinds lange tijd in Zuid Limburg gevonden. Vroeger dacht met dat de belemnieten door de dondergod naar Aarde werden geschoten tijdens een onweersbui. Ze kregen dan ook de naam: ‘Donnerkeil’ wat blikseminslag betekend. Echter komen er ook geschriften voor waarin ze ‘duivelsvingers’ worden genoemd. Door belemnieten te vermalen werden ze ook als heilzaam en geneeskrachtig aangemerkt.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »