Ammonieten in vele soorten

Grote variëteit aan ammonieten te koop. De uitgestorven fossielen die miljoenen jaren geleden de zeeën bevolkten.
Lees meer

Ammonieten waren een groep in de zee levende weekdieren waar ook de huidige inktvis tot behoort. Tegenwoordig hebben deze dieren hun schelp binnenin maar de Ammonieten hadden hun schelp nog buiten het lichaam, net als slakken.

Ontstaan van ammonieten

De eerste ammonieten verschenen zo’n 410 miljoen jaar geleden en groeide uit tot een zeer succesvolle soort. Ze kwamen wereldwijd en in grote getale in de oceanen voor. Net als de dinosauriërs stierven de ammonieten ongeveer 65 miljoen jaar geleden uit.

Het huis van de ammoniet

Het huis van de ammoniet bestaat uit allemaal kamers. Steeds als de harde behuizing te klein werd voor het dier werd er een nieuwe grotere kamer bijgebouwd. Het dier woonde dan ook altijd in de laatst bijgebouwde kamer. De lege kamers konden gevuld worden met water of gas om zo tussen de oppervlakte en de bodem van de oceaan te reizen.

Herkomst van de naam

De naam van de ammonieten is afgeleid van de Egyptische oer god ‘Amon’. Amon werd vaak afgebeeld met ramshorens. De gevonden fossielen leken blijkbaar erg op deze horens waardoor ze de naam: ’Ammoniet’ kregen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »