Mundrabilla ijzermeteoriet uit Australië

0
De Mundrabilla meteoriet is één van de grootste meteorieten die op Aarde zijn gevonden. In 1911 werd het eerste fragment ontdekt in Australië. In 2020 werd er supergeleiding vastgesteld in deze meteoriet.
Lees meer
Sorteren op:
Geen producten gevonden...

Zeer grote meteoriet

De Mundrabilla meteoriet is met een totaalgewicht van 22 ton één van de grootste meteorieten die ooit is gevonden. De hoofdmassa heeft maar liefst een gewicht van 12,4 ton! Het eerste stuk werd in 1911 gevonden en weegt 112 gram. Het werd ontdekt door Harry Kent die bezig was met scouten voor de trans-Australische spoorlijn. In de jaren erna zijn er geleidelijk steeds meer stukken gevonden, soms met kilometers er tussen. Dit duidt er op dat de meteoriet in de atmosfeer is geëxplodeerd.

Knokkel vormige meteoriet

De Mundrabilla is de grootste meteoriet van Australië en staat op de 8e plaats van de Wereld. De meteoriet heeft de classificatie ijzer IAB ung. Tot dusver behoren er slechts 5 meteorieten tot deze groep. Typisch voor deze meteoriet zijn de knokkel vormige fragmenten.

Supergeleiding

In 2020 werd er onderzoek gedaan naar supergeleiding in meteorieten. Door een samenwerking tussen de Universiteit van Californië, San Diego en het Brookhaven Laboratory in New York kon voor het eerst supergeleiding worden vastgesteld in buitenaards materiaal. De Mundrabilla meteoriet bleek korrels met deze eigenschap te bevatten. Supergeleiding is het verschijnsel dat de elektrische weerstand van een materiaal beneden een bepaalde temperatuur helemaal verdwijnt.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »